Trauma

  1. Home
  2. Trauma

Wat is een Trauma?

Iedereen maakt van alles mee in zijn leven. Dat kunnen leuke dingen zijn, maar dat kunnen ook nare gebeurtenissen zijn. Een trauma is eenvoudig gezegd een overbelasting van je hersenen, een heftige ervaring die je hersenen niet kunnen verwerken. Het kan ontstaan als een kind of jongere één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een ongeluk, een brand, een ziekte, scheiding van ouders, pesten of je kind is aangeraakt op plaatsen waar hij/zij dat niet wilde.  Ook het verlies van een dierbare kan een trauma veroorzaken. 

Traumatische klachten

Deze traumatische ervaringen kunnen klachten veroorzaken, zoals nachtmerries hebben of problemen met in slaap vallen, concentratieproblemen, snel prikkelbaar en boos zijn, bang, somber, druk of juist in zichzelf gekeerd zijn. Maar denk ook aan verlatingsangst, bang om van de ouders gescheiden te zijn of schoolprestaties die achteruit gaan.

Trauma Klaver4 LOGO EMDR

Behandeling

De specialisten van Klaver4 zijn opgeleid en gecertificeerd om jouw kind de beste behandeling te bieden. Zij hebben jarenlange ervaring en kijken welke behandeling het beste bij jouw kind past. Een paar voorbeelden van traumabehandeling die wij bieden, zijn EMDR, pre-verbale traumabehandeling (EMDR met verhalenmethode), TFCBT en Write Junior. Lees hieronder wat de behandelingen precies inhouden.

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor kinderen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Toepassing van EMDR is mogelijk bij kinderen van alle leeftijden. Onze specialisten zijn gecertificeerd EMDR behandelaren met jarenlange ervaring. Neem gerust contact op bij vragen omtrent EMDR.  

Pre-verbale trauma behandeling

Voor jonge kinderen tot 6 jaar en voor kinderen die op jonge leeftijd getraumatiseerd zijn, is een aangepaste vorm van EMDR ontwikkeld. Het trauma is ontstaan op een leeftijd waarop je kind nog niet in staat was tot verbale communicatie en hij of zij heeft op bewust niveau geen toegang tot deze traumatische herinneringen. Er zijn vooral emoties opgeslagen die tot klachten leiden. Bij de pre-verbale trauma behandeling wordt er samen met jou als ouder(s) / verzorger(s) een verhaal gemaakt. Pijnlijke emoties worden van nare gebeurtenissen ontkoppeld. Daardoor verliest de herinnering de impact die het heeft op je kind en wordt de gebeurtenis echt verleden tijd.

TF-CBT

TF-CBT (Traumagerichte cognitieve gedragstherapie) is een behandeling voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar die psychische klachten hebben doordat ze een of meerdere ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Het doel van de therapie is om de traumaklachten van je kind te doen afnemen. Het is een behandelvorm waarbij de therapeut je kind of jongere helpt om andres over de gebeurtenis te denken en nieuwe manieren leert om met de gebeurtenissen om te gaan. Door deze vorm van  verwerking zal het gedrag veranderen.

Write Junior

Write junior is een behandelmethode voor kinderen en jongeren met een trauma, waarbij je kind samen met de therapeut zijn of haar verhaal opschrijft. Voor jongere kinderen wordt naast tekst ook  gebruik gemaakt van tekeningen. Tijdens de therapie wordt het verhaal van de traumatische gebeurtenis gereconstrueerd in een veilige omgeving, zodat de gebeurtenis op de juiste wijze kan worden opgeslagen in het geheugen. Daarnaast worden eventuele negatieve gedachten over zichzelf, andere mensen of de wereld onderzocht en veranderd naar een meer functionele manier. Zo krijgt je kind weer het gevoel controle over zijn of haar eigen leven te hebben.

Meer informatie

Het is niet altijd gemakkelijk om een kind te hebben met een Trauma. Wij begrijpen dat heel goed en hebben ervaring in de begeleiding van kinderen deze aandoening. Heb je nog aanvullende vragen of ben je benieuwd wat we voor jou en jouw kind kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!