Autisme

 1. Home
 2. Autisme

Wat is Autisme?

Autisme kan op verschillende manieren tot uiting komen. Als je het hebt, dan verwerk je informatie op een andere manier en ontwikkel je je anders. Alles wat bij je binnenkomt door middel van zien, horen, ruiken, komt heel anders binnen als je autisme hebt. Je ziet alleen de losse flarden en het lukt je in je hoofd niet om daar één geheel van te maken.

Waar bij anderen zonder nadenken een samenhangend geheel wordt gesmeed van alle indrukken, is het in jouw hoofd alleen maar chaos. Daarom kan het lastig voor je zijn om alles uit te leggen, vrienden te maken of je fantasie te gebruiken. Heb jij of heeft jouw kind autisme? Bij Klaver4 is ieder kind ook met uniek, wij zijn gespecialiseerd om zowel kinderen als jou als ouder verder te helpen.

Hulp bij Autisme

Misschien is je kind al langer bekend met autisme of is deze diagnose nog maar pas bij je kind gesteld. Wij kijken samen met jou als ouder(s)/verzorger(s), kind en bijvoorbeeld school naar wat jouw kind nodig heeft. Wij gaan hierbij uit van de Geef me de 5 methode. Deze methode is gericht op vijf pijlers: het begrijpen, positief contact, basisrust creëren, problemen oplossen en ontwikkeling bevorderen Voor meer informatie kun je kijken op de website: geefmedevijf.nl. Uiteraard zijn onze behandelaren en ambulant begeleiders geschoold in deze methode. 

Verder kunnen we hulp bieden bij de uitleg over wat het precies inhoudt en hoe je er het beste mee om kunt gaan. We kijken samen met jullie wat de sterke en minder sterke kanten van jullie kind zijn (psycho educatie).

autisme Klaver4 Logo Geef me de 5

Hoe herken je autisme?

Autisme wordt vastgesteld aan de hand van gedrag, niet vanwege uiterlijke kenmerken en er zijn geen bloedtesten waarmee autisme wordt vastgesteld. De kenmerken en symptomen zijn bij ieder kind verschillend en zijn zelfs afhankelijk van de situatie. De diagnose wordt gesteld door een GZ-psycholoog of psychiater aan de hand van een aantal gedragskenmerken. 

Kinderen met autisme vinden het vaak prettig als er duidelijke regels worden gesteld en als er vaste routines kunnen worden aangehouden. Kenmerken die vaak in verband worden gebracht met autisme zie je hiernaast. 

Wat zijn de symptomen?

 • Problemen op sociaal gebied
 • Goed in analyseren
 • Minder goed ontwikkelde sociale intuïtie
 • Goed in het herkennen van patronen
 • Moeite met veranderingen, zeker onverwacht
 • Alles heel letterlijk nemen
 • Over- of juist ongevoeligheid voor prikkels van de zintuigen
 • Hyper gefocust zijn
 • Perfectionistisch
 • Talent voor specialisatie
 • Tragere informatieverwerking
 • Moeite met het bewaren van overzicht
 • Eerlijk en recht door zee
 • (Ogenschijnlijk) geen interesse voor anderen tonen
 • Voorkeur voor één op één contact

Veelgestelde vragen

Autisme verschilt van kind tot kind. Dit komt omdat de stoornis in informatieverwerking bij ieder kind met autisme anders is. Hieronder zetten we nog een aantal veelgestelde vragen op een rijtje. Heb je nog aanvullende vragen of ben je benieuwd of we jou en jouw kind verder kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Helaas, het is aangeboren en kan niet worden genezen. Je kunt wel leren wat het voor jouw kind of voor jou betekent en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Het begint vaak met rust en aanpassing in de opvoeding en omgeving. Klaver4 helpt je daarbij.

De symptomen zijn vaak al vroeg in de kinderjaren zichtbaar. Je kunt dan denken aan het extreem vasthouden aan routines, het “anders” reageren op prikkels uit de omgeving of het weinig of geen interesse tonen in anderen. In een diagnostisch traject worden de sterke en minder goed ontwikkelde eigenschappen van je kind zorgvuldig in kaart gebracht. Vervolgens wordt de juiste begeleiding aangeboden, zowel aan jouw kind als aan zijn of haar omgeving.

Vraag je je af of jouw kind autisme heeft? Neem dan contact op met je huisarts, die zal je doorverwijzen naar een specialist.

 1. De autistische stoornis
 2. Het syndroom van Asperger
 3. PDD-NOS
 4. De stoornis van Rett
 5. Deisintegratiestoornis van de kinderleeftijd

Meer informatie

Het is niet altijd gemakkelijk om een kind te hebben met autisme. Wij begrijpen dat heel goed en hebben ervaring in de begeleiding van kinderen met autisme. Heb je nog aanvullende vragen of ben je benieuwd wat we voor jou en jouw kind kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!